Hava Kompresörlerinin de Temiz Havaya İhtiyacı Var!


Makale Gövdesi:

Her gün soluduğumuz hava kirlilikle dolu. Akciğerlerimize soluduğumuz su buharı ve havadaki partiküller var. Büyük çoğunluğu zararlı değildir ve orada olduğunu bile zar zor fark ederiz. Ancak bu zararsız kirleticiler hava kompresörünüz için sıkıştırma işlemi nedeniyle oldukça zararlı hale gelebilir. Sıkıştırma işlemi sırasında bir hava kompresörü havadaki doğal kirleticileri yoğunlaştırır ve bu işlem onları hava kompresörlerine ve bileşenlerine zararlı hale getirir. Fazla mesai, bileşenlerinizi, valflerinizi aşındırmaya başlar ve havalı aletlerinize aktarılır. Su yoğunlaşmasına bakalım. Su buharı, özellikle nemli bir iklimde yaşıyorsanız, soluduğumuz havanın normal bir parçasıdır. Normal atmosfer basınçlarında zararsızdır. Ancak sıkıştırma işleminde basınç yükseldiğinde, sıcak hava hortumlar ve bağlantı parçaları vasıtasıyla itilir ve daha soğuk hava ile temas ettiğinde yoğuşma oluşur. Su, zaman içinde hava kompresörünüze ve havalı aletlerinize çok zarar verebilir ve onu çıkarmak bir önceliktir. Sisteminize zarar verebilecek tek sıvı su değildir. Hatta, hava sisteminizde aşırı miktarda yağ varsa, yağlama hasara neden olabilir. Özellikle eski hava kompresörlerinde bu sorun vardır. Yaşlandıkça ve parçalar aşınmaya başladıkça, basınçlı havaya sızan yağlama yağları üniteye zarar verebilir. Katıları da unutma. Pas, kir ve metalin tümü mevcuttur ve basınçlı hava sisteminize zarar verir. Hava kirliliğinin sonuçları, hem hava kompresörünüzde hem de havalı aletlerinizde azalan verimlilik ve artan bakım maliyetleridir. Bu sorunlara müdahale etmenin ve hava kompresörünüzü korumanın birkaç yolu vardır.


Son soÄŸutucular


Son soÄŸutucular, kompresörden boÅŸaltılırken hava sıcaklığını soÄŸutur. Genel bir kural olarak, her 20 derece F soÄŸutma için, nemin yaklaşık yarısı yoÄŸuÅŸur. Son soÄŸutucular, tahliye havası sıcaklığını 200 – 400 derece F'den ortam havası sıcaklığının 20 - 50 derece arasına düşürür. Bu iÅŸlem, nemin çoÄŸunun sıvı halde yoÄŸunlaÅŸmasına neden olacaktır. Daha sonra su herhangi bir hasara neden olmadan sistemden uzaklaÅŸtırılabilir. Bir son soÄŸutucu genellikle havadaki nemin yaklaşık %60'ını çıkarabilir.


kurutucular


Kurutucular ayrıca sıcaklığı düşürerek hava kompresörü sisteminden nemi alır. Kurutucular genellikle nemin yaklaşık %30'unu giderir. Bu, son soğutucunun çıkarıldığı %60'a ektir. Bu nedenle, mümkün olan en kuru havayı üretmek için genellikle bir hava kompresörüne bağlı bir son soğutucu ve bir kurutucu görürsünüz.


BirleÅŸtirici Filtreler


Artık bir son soğutucu/kurutucu kombinasyonu kullanarak hava kompresörünüzden su buharının çoğunu çıkardığınıza göre, bu hala sisteminizde katı parçacıklar bırakıyor. Bunlar genellikle pas, metal ve kirdir. Kabul edelim, bir otomobil dükkanı en temiz ortam değil! Bu parçacıkları gidermek için mağaza hava kompresörünüze filtreler eklenebilir. Filtreler su buharını yoğunlaştırmaz ve yalnızca katı parçacıklar için kullanışlıdır. Son soğutucu veya kurutucunun yerini almazlar.


Hava kompresörünüzden mümkün olan en temiz havayı elde etmek için, atölye hava sisteminizde üç seçeneği de kullanmanızı tavsiye ederim. Hava kompresörünüz için daha uzun bir ömür, havalı aletleriniz için daha iyi performans ve verimlilik ve daha uzun havalı alet ömrü ile kendilerini amorti edeceklerdir.