Üreticiler İçin SUV Güvenliği En Önemli Nokta



Makale Gövdesi:

SUV'ler minivan ve istasyon vagonlarına popüler bir alternatif olmaya devam ederken, SUV güvenlik bilinci de arttı ve bu tür araçları satın alırken tüketiciler için en önemli unsur haline geldi.


Birçok tüketici bir SUV'da daha güvende hissetse de, bağımsız araç testleri, SUV'ların boyutlarının, daha yüksek yerden yükseklik ve daha ağır ağırlıkla birlikte, genellikle onları binek araçlardan daha az manevra kabiliyetine sahip hale getirdiğini gösteriyor.


Üreticiler güvenlik endişelerini yeni özelliklerle ele alıyor. Örneğin, Toyota'nın Yıldız Güvenlik Sistemi, tüm SUV'larda standart donanım olarak beş güvenlik özelliği sunar: Araç Denge Kontrolü, Çekiş Kontrolü, Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi (ABS), Elektronik Fren Gücü Dağıtımı (EBD) ve Fren Yardımı.


Araç Denge Kontrolü, sürücülerin araçlarının kontrolünü kaybetmelerinin sık görülen bir nedeni olan ön ve arka tekerlek kaymasını önlemeye yardımcı olur. Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi'ne göre, bir denge sistemi kullanıldığında tek araçlı çarpışmalarda yüzde 67'lik bir risk azalması var.


Çekiş Kontrolü, bireysel tekerlek frenleme uygulayarak ve bu koşullarda gerektiğinde motor çıkışını azaltarak sürücülerin ıslak, buzlu ve gevşek veya düz olmayan yüzeylerde kontrolü sürdürmesine yardımcı olur.


Kilitlenmeyi Önleyici Frenler, tekerlek hız sensörü bilgilerini izlemek için bir bilgisayar kullanır. Bilgisayar, bir tekerleğin kilitlenmeye yaklaştığını algılarsa (ki bu, patinaj ve kontrol kaybına neden olabilir), ABS, fren pedalına sıkı bir şekilde bastığınız sürece fren basıncını azaltmak ve ardından saniyede birkaç kez yeniden uygulamak için bir sinyal gönderir, tekerleklerin kilitlenmesini önlemek.


Elektronik Fren Gücü Dağıtımı, her bir tekerleğe gönderilen fren kuvveti miktarını optimize eder. Örneğin, aracınızın arkasında kargo varsa, EBD fren kuvvetini yeniden bölüştürerek her bir tekerlekte optimum frenlemenin korunmasına yardımcı olur.


Fren Yardımı, sürücülerin ABS'den tam olarak yararlanabilmesi için ek fren basıncı uygular. Fren Yardımı sensörleri, ani "panik" frenlemeyi algılar ve frenleme etkinliğini en üst düzeye çıkarmak için gereken ek basıncı uygular.


Standart güvenlik özellikleri sürekli olarak geliştirilmekte ve otomobillere, kamyonlara ve SUV'lara uygulanmaktadır. Birçoğu, özellikle SUV güvenlik sorunlarıyla başa çıkmak için tasarlanmıştır, Kilitlenme Önleyici Frenler gibi diğerleri ise binek araçlarda ve kamyonetlerde bulunabilir. Her iki durumda da, bu özellikler norm haline geliyor ve bir SUV için alışveriş yaparken dikkate alınmalıdır.