Motor Dinamometreleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey


Makale Gövdesi:

Bir motorun gücünü ve torkunu ölçebilen en profesyonel cihazlar motor dinamometreleridir. Motor üreticilerinin kendileri tarafından kullanılırlar.


Motor üzerinde ölçümlerin yapılabilmesi için (motor şaseye monte edilmeden önce yapılır) motor bir mil ile dinamometreye bağlanır. Daha sonra motor ateşlenir ve sabit hızda çalışacak şekilde ayarlanır ve dinamometreye uygulanan tork tam olarak motorun torkudur. Bu ölçümlerin sonuçları oldukça doğrudur ve sürtünme nedeniyle herhangi bir kayıp yoktur.


Yeni nesil dinamometreler bilgisayarlara bağlıdır ve kullanımı ve çalıştırılması çok kolaydır. Yarış ve normal sürüş koşullarını neredeyse mükemmel bir şekilde simüle edebilirler.

Yolda sürerken, motorun çalışma şeklini ve ürettiği gücü değiştirebilecek birkaç faktör vardır. Bunların arasında havanın sıcaklığı, nem seviyesi ve ayrıca basıncı vardır. Dinamometreli bir motor test edilirken bunlar dikkate alınabilir, bazı formüller yardımıyla bir motorun verebileceği güç çeşitli meteorolojik koşullar altında hesaplanabilir, böylece örneğin hava basıncı düştüğünde gücün nasıl değiştiği görülebilir. kolayca hesaplanabilir.

Motor çalışırken ısındığı için dinamometre testlerinin yapıldığı sıcaklık artırılarak gerçek yaşam koşulları simüle edilebilir.


Her neyse, motor şasiye monte edildiğinde aktarma organlarına bağlanacağını ve bu artı birkaç şeyin emilmesi gereken gücün önemli bir bölümünü oluşturacağını unutmamak gerekir, bu nedenle bir motor dinamometresinden gelen okumalar biraz farklı olacak. "Tekerleklerde" dinamometrenin gücünü ölçmek için bir şasi dinamometresi gereklidir.